Thursday, October 27, 2011

convo!!!!!!!!!!

excited nya...hehehe...penat belajar selama 3 tahun jadi masa convo rasa sangat teruja..almaklum lah ni lah kali pertama convo...sebelum convo kena pergi ambil jubah..mula-mula ingatkan nak tumpang rumah kekawan yang lain tapi tak jadi sebab family mira nak hantar...masa nak ambil jubah hujan pun turun dengan lebat ny
e...ataoyaiiii....kelam kabut jadi nye...time ni lah ambil kesempatan memotong barisan..hehehee...ramai sangat orang...pas 2 terserempak lah dengan beberapa orng kawan...rindu gola dengan dieorang semua ni...iye lah dah dekat setahun rasa nye xjumpe...start practical jarang-jarang jumpe...dulu selalu gurau-gurau kat kelas...emmm tetibe rindu pula masa study dulu..huhuuhu....nasib baik masa ambil jubah 2 dapat saiz s...sangat sesuai engan mira..kalau ambik saiz m labuh skit..maklum lah mira ni pendek jek..hahahaha...convo mira 25.10.2011..mira tak tido sana..mira bertolak dari pontian pukul 2 pagi...awal gila kan..mira punye convo kena sidang pagi 2 yang kena bertolak awal2-awal pagi...sampai dengkil kul 5.30 pagi..mas sembhyang subuh terserempak gan kekawan dari johor juga..hehehe..tapi tak ambil gambar pun sebab henset tinggal kat dalam kereta...hehehe..sampai kat dewan dalam pukul 7 lebih..masa ni jumpe lah kekawan yang lain...rindu nye....pas 2 time nak naik atas pentas cuak sangat2...hehehe...bila turun dari pentas rasa lega sangat....masa kat dewan beg dan henset pada akak mira..huhuhu...kuar dewan jek terus cari ibu dan ayah..hehehe...pas 2 mira dapat jambangan bear..hahaha..sebab bunga cuma 2 kuntum jek yang lain semua nye bear tupai..hehehehe.....ok lah sampai sini jek lah mira nak cerita..jom usha-usha gambar mira kat bawah nie....




ni lah gambar yang dapat mira share....masa dalam perjalanan pulang ke pontian hujan lebat ...alhamdullilah selamat sudah semua nye....

Saturday, October 8, 2011

burger malaysia ku

lama betul rasa nye tak update blog nie..huhuhuhu...ok lah kali nie aku nk share 1 resepi burger malaysia...simple betul resepi nie...aku try resepi nie masa bulan puasa yang lepas...biasa lah duk umah bila tak ada kerja nie lah kerja aku...hahahaha...first time try resepi nie...dapat resepi nie pun dari internet...lupe kt nie dapat resepi nie..hehehe...malas nak bebel banyak, so jom salin resepi nie...

bahan-bahan:
1) 200g tepung gandum *
2) 140 ml susu/ air (selalu myra guna susu) *
3) 2 sudu besar butter / margerin *
4) 2 1/2 sudu besar gula halus *
5) 1/2 sudu kecil garam *
6) 2 sudu kecil dry yeast *
7) minyak, sambal & timun

cara-cara:
1) masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). uli sehingga tidak melekat pada tangan dan permukaan doh menjadi licin. buat bulat besar. kemudian tutup dengan kain lembap dan biar kan sehinnga doh tadi naik 2 kali ganda.
2) setelah doh tadi naik 2 kali ganda, tumbuk-tumbuk doh roti tadi unuk keluarkan angin. kemudian bahagi kan doh menjadi bulat-bulat kecil. Biarkan doh naik 2 kali ganda lagi.
3) kemudian goreng dalam kuali yang sederhana panas sehinnga kekuningan.
4) akhir sekali belah roti untuk diisikan sambal dan timun. (p/s: jgn belah roti sehinnga putus)

nie lah hasil yang myra buat...hahaha...first time lah kata kan....jgn pandang pada rupa tau...family myra cakap lembut..hehehe...selamat mencuba kepada anda semua...resepi nie senang sangat...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...