Saturday, October 8, 2011

burger malaysia ku

lama betul rasa nye tak update blog nie..huhuhuhu...ok lah kali nie aku nk share 1 resepi burger malaysia...simple betul resepi nie...aku try resepi nie masa bulan puasa yang lepas...biasa lah duk umah bila tak ada kerja nie lah kerja aku...hahahaha...first time try resepi nie...dapat resepi nie pun dari internet...lupe kt nie dapat resepi nie..hehehe...malas nak bebel banyak, so jom salin resepi nie...

bahan-bahan:
1) 200g tepung gandum *
2) 140 ml susu/ air (selalu myra guna susu) *
3) 2 sudu besar butter / margerin *
4) 2 1/2 sudu besar gula halus *
5) 1/2 sudu kecil garam *
6) 2 sudu kecil dry yeast *
7) minyak, sambal & timun

cara-cara:
1) masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan (*). uli sehingga tidak melekat pada tangan dan permukaan doh menjadi licin. buat bulat besar. kemudian tutup dengan kain lembap dan biar kan sehinnga doh tadi naik 2 kali ganda.
2) setelah doh tadi naik 2 kali ganda, tumbuk-tumbuk doh roti tadi unuk keluarkan angin. kemudian bahagi kan doh menjadi bulat-bulat kecil. Biarkan doh naik 2 kali ganda lagi.
3) kemudian goreng dalam kuali yang sederhana panas sehinnga kekuningan.
4) akhir sekali belah roti untuk diisikan sambal dan timun. (p/s: jgn belah roti sehinnga putus)

nie lah hasil yang myra buat...hahaha...first time lah kata kan....jgn pandang pada rupa tau...family myra cakap lembut..hehehe...selamat mencuba kepada anda semua...resepi nie senang sangat...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...